Sie sind hier: Startseite Veranstaltungen Vortrag: "Western Love, Chinese Qing: On the Different Conception of Love between Chinese and Western Culture"

Vortrag von Prof. Chan Fai Cheung. Teil 1 der Vortragsreihe "Liebe und Sexualität in China", die vom Konfuzius-Institut Freiburg und dem Husserl-Archiv veranstaltet wird.

• Vortrag
Wann 26.06.2017
Wo Haus zur Lieben Hand, Löwenstr. 16

Contrary to the Western philosophical tradition, in which love - be it rendered as eros, philia or agape - is one of the most important themes since Plato, there is no philosophical treatise on love in the entire Chinese philosophical reflection in the Chinese mind. However, there is a long tradition of a literature of qing, which is a somewhat equivalent translation of love. This lecture will try to differentiate the conception of qing, in contrast to the Western idea of love; and to explain why love, especially romantic love, was not thematized in Chinese philosophy. Instead of a philosophy of love, Prof. Cheung proposes a phenomenology of qing for the Chinese way of the understanding of this human intimate relationship.

Der Vortrag ist Teil der Vortragsreihe "Liebe und Sexualität in China", die vom Konfuzius-Institut Freiburg und dem Husserl-Archiv veranstaltet wird.

Der Eintritt ist frei.

Weitere Informationen über diesen Termin…